No comment yet

maternity shoot ♥

she is our NURUL MAWADDAH, fahdayan's daughter.







 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 

No comment yet

kisah raya FAHDAYAN ♥

assalamualaikum..

SALAM EID MUBARAK ke-18 buat semua umat islam. seronok beraya? huhe.. aku pon beraya sakan walau dalam pantang.. dah macam tak berpantang dah.. ni lah hasil berpantang di hari raya.. hahaha.. aku tak mampu nak tahan godaan lah.. 

harini umor fayyadh 35 hari. semalam pergi ke klinik untuk cucuk sebulan. agak dahsyat lah fayyadh meraung sampai mencanak² urat kepalanya keluar.. kesian anak bonde.. nampaknya kak mawar lagi tough dari fayyadh.. hehe...

pejam celik tggal lagi 2 mggu je bonde nak masuk kerja balik. persediaan macam tade wat pape.. menyusu botol macam agak susah je. belom jumpe botol sesuai lagi.. hurm.. ade lagi 2 mggu je ni.. stok susu bonde byk membazir terbuang gitu je sb ajar fayyadh minom botol tapi tanak minum.. huhu... cemane le ni..

alkisah bonde tak gagah nak ngepump selalu kumpul stok.. jadi nak kena ajar fayyadh mnom susu tepung jugak lah macam kak mawar.. tapi sementara stok masih ade, fayyadh kene mnom kasi habis ye. rezeki fayyadh alhamdulillah bonde rase melimpah ruah.. fayyadh pon bukan jenis banyak minum macam kak mawar dulu.. x sampai sebulan dah kene bancuh susu tepung..

tambah pulak ruang ntok simpan stok tak besar mane.. bonde tak gagah nak beli deep freezer semata² untuk smpan stok susu.. maafkanlah bonde ye sayang.. kalau bonde rajin mmg banyak stok boleh dikumpul.. tapi bonde nak simpan mane? huhu...

bonde pon tatau dah nak taip ape.. susah lah kat rumah sendiri tak ade internet.. dapat update time kat rumah parents je.. tu pon time tade orang gune pc.. huhu.. cedeynye...

************

selamat hari raya dari kami sekeluarga

FAHDAYAN FAMILY


NURUL MAWADDAH



MUHAMMAD FAYYADH ARIFEE

senyum.. tak perlu bukak mata~ haha


 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 
No comment yet

pengalaman bersalin

Assalamualaikum.. salam  ramadhan ke-24

ade yang dah ponteng puasa ke? haha, macam budak² la plak kan.. harap tak adelah yang ponteng.. cuti tu lain la... haha..

alhamdulillah pada ramadhan ke-13 aku selamat melahirkan seorang baby boy bersamaan dengan 11 julai 2014 bersamaan juga dengan birthday NEKMI nya.. iaitu umi ku.. a big gift from me to her.. 


inilah putera ku.. yang diberi nama MUHAMMAD FAYYADH ARIFEE bin mohd fahd arifee
aka FAHD jr. haha.... setelah 41 minggu dalam perot bonde.. barulah fayyadh nak keluar.. itu pon setelah di 'induce' untuk kali kedua..

yang tak bestnye.. walid tak sempat nak melihat kelahiran fayyadh sebab bonde langsung tak jangka akan bersalin malam tu jugak.. doktor pon cakap esok pagi baru masok labor room.. tapi tiba-tiba kontraksion yang lite² tu jadi makin kuat.. semakin menjadi-jadi lepas doktor check bukaan pada jam 9 pm dan kononnye membantu untuk besarkan lagi bukaan yang ketika itu baru 3cm.. 

jam 11 pm aku dah tak tahan dengan kesakitan yang dirasai.. so aku mintak ubat tahan sakit.. 30 minit berlalu dan aku nye sakit bukan berkurang, tapi makin menjadi-jadi.. doktor check katenye baru bukak 4 cm.. aku pon terus lah menahan kesakitan.. lebey kurg 10 minit kendian misi-misi masok menjalankan tugas ntok check bp patient.. dan waktu tu jiran² katil beritahu keadaan aku yang dah meraung dekat sejam lebey.. 

sepanjang kontraksion tu aku dok beristighfar.. makin kuat saket makin kuat suara aku.. rase bersalah pulak ganggu diorang nak tdor.. tapi aku betol² sakit.. then misi-misi tu pon semua kerumun kat aku check bukaan dah 7 cm.. argh.. aku mmg tak boleh terlentang dah.. posisi aku mengiring sambil tangan aku genggam besi sisi kepala katil tu.. 

dorang terus called labor room then tolak aku dengan katil skali ke labor room.. yelah, aku nak bergerak pon x boleh dah.. sakit tu dtg dlm 2-3 saat skali.. 

sampai labor room perkara paling mencabar nak kena pindah ke katil labor.. tgh sakit nak kene bgon pulak pndah katil.. ergh... hanye yang penah merasai kesakitan itu je yg faham.. bila dah baring atas katil labor aku dah tak mmpu nak tahan.. mmg terus meneran aje.. 3 kali teran.. keluarlah puteraku.. terasa macam senang je keluar.. mungkin dah ade pengalaman dan aku mampu mengawal pernafasan.. Alhamdulillah~ 

perbezaan yang pertama dan yang kedua ialah.. 

first time aku rase sakit yang lama masok labor room dari jam 9am dan baby keluar 5.09 pm.. tapi proses selepas bersalin aku rase sekejap je.. keluarkan uri.. jahit.. then tggu 2 jam sebelum boleh keluar balik ke wad.

tapi yang 2nd time ni.. proses nak melahirkan singkat je.. lebey kurang sejam lebey je aku sakit kontraksion then bersalin.. tapi proses nak keluarkan uri.. menjahit aku rase lame sgt.. fuh..  dulu aku x rase sakit pon dijahit.. then rase sekejap je.. tapi kali kedua ni rase lame n rase saketnye.. macam kena jahit hidup-hidup.. maksud aku x di bius.. fuh.. seb bek la aku ni boleh lagi tahan sakit.. 

itulah kisah n pengalaman aku bersalin.. perasaan bahagia dan lega selepas baby keluar 2 kali dah aku rase.. lepas ni cuti lama.. almaklumlah dah dapat sepasang.. Alhamdulillah~

 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 
No comment yet

akulah penTIRU ~

orang sekarang panggil MATERNITY SHOOT..
ah kau dayan.. semua kau nak buat.. haha... tak sabar tunggu semua gambar.. aku tau.. muke aku kompom comot sebab make up aku cair teruk! tapi ape gune jadi designer kan kalo gambar sendiri x leh edit.. hahaha... nak p buat make up rase membazir.. so make up sndiri.. tatau plak cuaca panas teruk..

mungkin kerana cuaca panas tu lah buat anak kesayangan aku demam teruk jugak.. wlaupon kami shoot pagi... tapi panasnye macam tengah hari buta.. fuh~ bukan muke je basah.. ketiak badan semua basah .. hahaha..

hurm.. anak tengah tak sihat.. tapi tadi time tinggalkan sebelum gi kerja nampak ceria sikit.. harap berkekalan lah ye terus.. sihat terus.. risau bonde tengok mawar lembik je.. semalam demam cecah 40 jgk.. td pagi alhamdulillah turun 38 je.. but still panas berapi bonde rase..

balek ni bonde nak tengok mawar senyum ye.. 


 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 
4 comments

rumah baru ~ ♥


inilah rumah sewa baruku.. insya'Allah akan kami huni rumah ini sampai dapat membeli rumah sendiri. Alhamdulillah walau pon hanya dua bilik, tapi bagiku cukup luas untuk kami 3 beranak (lagi 2 bulan 4 beranak) hidup dengan selesa.. 

rumah kami atas kedai runcit, kedai makan juga butik. senang tak senang lah kan. tapi tak bestnya kedai runcit ni tak jual barang basah.. so, kene pergi kedai jauh sikit untuk beli barang basah. nak buat stok, peti ais kecik je..


ni rupa lepas di kemas dan disalin lantainya.. cantik tak? hihi.. satu roll tu cukup² untuk satu rumah.. hurm.. penatnye mengemas rumah baru ni Nauzubillah.. yang pernah rasa pindah randah je akan faham. aku cukup kasihan dengan encik suami sebabnya kebanyakannya dia kena buat sendiri. nasib baiklah keluarga dekat untuk datang membantu, nampak ummi aku kat gambar pertama tu. hehe.. 

tak lupa jugak kawanku yang seorang si shahrulhapizi datang membantu. yelah, nak angkat barang berat mana lah larat kudrat orang tua. hihi.. lapang je tengok rumah ni..



antara perabot baru.. meja makan 4 kerusi dengan almari pakaian kak mawar, beli sesiap sebab lepas ni nak tambah dengan barang² adik pulak. almari kak mawar ni walid dengan bonde buat as iron board. haha... senang 2 in 1. walid la tak nak barang banyak2 sangat dalam rumah.. RM600 dua barang ni.. Alhamdulillah, itu yang kami mampu.. 


kak mawar seronok lepas tolong bonde menyapu rumah. haha.. hampir sebulan duduk kat rumah ni, banyak jugak list nak kene tambah untuk barang rumah.. perlahan-lahan bak kata orang, satu persatu ikut priority

antara barang keperluan yang perlu ditambah :-

1. Rak pinggan mangkuk aka tempat simpan barang kering
2. Kain langsir tingkap / pintu (tinggal jahit je sbnrnye)
3. Mixer
4. Oven
5. Sofa

antara yang perlu diubahsuai / ganti :-

1. pintu bilik air
2. lampu dapur
3. shower

tu jelah yang terlintas sekarang.. aku cadang nak buat macam para tu je.. ok jugak.. save ruang kan.. nanti lah update lagi.. hihi..

 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 

ShareThis