No comment yet

pengalaman bersalin

Assalamualaikum.. salam  ramadhan ke-24

ade yang dah ponteng puasa ke? haha, macam budak² la plak kan.. harap tak adelah yang ponteng.. cuti tu lain la... haha..

alhamdulillah pada ramadhan ke-13 aku selamat melahirkan seorang baby boy bersamaan dengan 11 julai 2014 bersamaan juga dengan birthday NEKMI nya.. iaitu umi ku.. a big gift from me to her.. 


inilah putera ku.. yang diberi nama MUHAMMAD FAYYADH ARIFEE bin mohd fahd arifee
aka FAHD jr. haha.... setelah 41 minggu dalam perot bonde.. barulah fayyadh nak keluar.. itu pon setelah di 'induce' untuk kali kedua..

yang tak bestnye.. walid tak sempat nak melihat kelahiran fayyadh sebab bonde langsung tak jangka akan bersalin malam tu jugak.. doktor pon cakap esok pagi baru masok labor room.. tapi tiba-tiba kontraksion yang lite² tu jadi makin kuat.. semakin menjadi-jadi lepas doktor check bukaan pada jam 9 pm dan kononnye membantu untuk besarkan lagi bukaan yang ketika itu baru 3cm.. 

jam 11 pm aku dah tak tahan dengan kesakitan yang dirasai.. so aku mintak ubat tahan sakit.. 30 minit berlalu dan aku nye sakit bukan berkurang, tapi makin menjadi-jadi.. doktor check katenye baru bukak 4 cm.. aku pon terus lah menahan kesakitan.. lebey kurg 10 minit kendian misi-misi masok menjalankan tugas ntok check bp patient.. dan waktu tu jiran² katil beritahu keadaan aku yang dah meraung dekat sejam lebey.. 

sepanjang kontraksion tu aku dok beristighfar.. makin kuat saket makin kuat suara aku.. rase bersalah pulak ganggu diorang nak tdor.. tapi aku betol² sakit.. then misi-misi tu pon semua kerumun kat aku check bukaan dah 7 cm.. argh.. aku mmg tak boleh terlentang dah.. posisi aku mengiring sambil tangan aku genggam besi sisi kepala katil tu.. 

dorang terus called labor room then tolak aku dengan katil skali ke labor room.. yelah, aku nak bergerak pon x boleh dah.. sakit tu dtg dlm 2-3 saat skali.. 

sampai labor room perkara paling mencabar nak kena pindah ke katil labor.. tgh sakit nak kene bgon pulak pndah katil.. ergh... hanye yang penah merasai kesakitan itu je yg faham.. bila dah baring atas katil labor aku dah tak mmpu nak tahan.. mmg terus meneran aje.. 3 kali teran.. keluarlah puteraku.. terasa macam senang je keluar.. mungkin dah ade pengalaman dan aku mampu mengawal pernafasan.. Alhamdulillah~ 

perbezaan yang pertama dan yang kedua ialah.. 

first time aku rase sakit yang lama masok labor room dari jam 9am dan baby keluar 5.09 pm.. tapi proses selepas bersalin aku rase sekejap je.. keluarkan uri.. jahit.. then tggu 2 jam sebelum boleh keluar balik ke wad.

tapi yang 2nd time ni.. proses nak melahirkan singkat je.. lebey kurang sejam lebey je aku sakit kontraksion then bersalin.. tapi proses nak keluarkan uri.. menjahit aku rase lame sgt.. fuh..  dulu aku x rase sakit pon dijahit.. then rase sekejap je.. tapi kali kedua ni rase lame n rase saketnye.. macam kena jahit hidup-hidup.. maksud aku x di bius.. fuh.. seb bek la aku ni boleh lagi tahan sakit.. 

itulah kisah n pengalaman aku bersalin.. perasaan bahagia dan lega selepas baby keluar 2 kali dah aku rase.. lepas ni cuti lama.. almaklumlah dah dapat sepasang.. Alhamdulillah~

 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 
No comment yet

akulah penTIRU ~

orang sekarang panggil MATERNITY SHOOT..
ah kau dayan.. semua kau nak buat.. haha... tak sabar tunggu semua gambar.. aku tau.. muke aku kompom comot sebab make up aku cair teruk! tapi ape gune jadi designer kan kalo gambar sendiri x leh edit.. hahaha... nak p buat make up rase membazir.. so make up sndiri.. tatau plak cuaca panas teruk..

mungkin kerana cuaca panas tu lah buat anak kesayangan aku demam teruk jugak.. wlaupon kami shoot pagi... tapi panasnye macam tengah hari buta.. fuh~ bukan muke je basah.. ketiak badan semua basah .. hahaha..

hurm.. anak tengah tak sihat.. tapi tadi time tinggalkan sebelum gi kerja nampak ceria sikit.. harap berkekalan lah ye terus.. sihat terus.. risau bonde tengok mawar lembik je.. semalam demam cecah 40 jgk.. td pagi alhamdulillah turun 38 je.. but still panas berapi bonde rase..

balek ni bonde nak tengok mawar senyum ye.. 


 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 
4 comments

rumah baru ~ ♥


inilah rumah sewa baruku.. insya'Allah akan kami huni rumah ini sampai dapat membeli rumah sendiri. Alhamdulillah walau pon hanya dua bilik, tapi bagiku cukup luas untuk kami 3 beranak (lagi 2 bulan 4 beranak) hidup dengan selesa.. 

rumah kami atas kedai runcit, kedai makan juga butik. senang tak senang lah kan. tapi tak bestnya kedai runcit ni tak jual barang basah.. so, kene pergi kedai jauh sikit untuk beli barang basah. nak buat stok, peti ais kecik je..


ni rupa lepas di kemas dan disalin lantainya.. cantik tak? hihi.. satu roll tu cukup² untuk satu rumah.. hurm.. penatnye mengemas rumah baru ni Nauzubillah.. yang pernah rasa pindah randah je akan faham. aku cukup kasihan dengan encik suami sebabnya kebanyakannya dia kena buat sendiri. nasib baiklah keluarga dekat untuk datang membantu, nampak ummi aku kat gambar pertama tu. hehe.. 

tak lupa jugak kawanku yang seorang si shahrulhapizi datang membantu. yelah, nak angkat barang berat mana lah larat kudrat orang tua. hihi.. lapang je tengok rumah ni..



antara perabot baru.. meja makan 4 kerusi dengan almari pakaian kak mawar, beli sesiap sebab lepas ni nak tambah dengan barang² adik pulak. almari kak mawar ni walid dengan bonde buat as iron board. haha... senang 2 in 1. walid la tak nak barang banyak2 sangat dalam rumah.. RM600 dua barang ni.. Alhamdulillah, itu yang kami mampu.. 


kak mawar seronok lepas tolong bonde menyapu rumah. haha.. hampir sebulan duduk kat rumah ni, banyak jugak list nak kene tambah untuk barang rumah.. perlahan-lahan bak kata orang, satu persatu ikut priority

antara barang keperluan yang perlu ditambah :-

1. Rak pinggan mangkuk aka tempat simpan barang kering
2. Kain langsir tingkap / pintu (tinggal jahit je sbnrnye)
3. Mixer
4. Oven
5. Sofa

antara yang perlu diubahsuai / ganti :-

1. pintu bilik air
2. lampu dapur
3. shower

tu jelah yang terlintas sekarang.. aku cadang nak buat macam para tu je.. ok jugak.. save ruang kan.. nanti lah update lagi.. hihi..

 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 
No comment yet

UMRAH keluarga mertuaku ♥


semalam pergi LCCT hantar ibu & ayah mertuaku also kakak ipar yang nak menunaikan UMRAH.. ibu pergi untuk kali kedua, ayah dengan kakak pergi untuk pertama kalinya.. 

seronok dan bertuahnya lah dapat pergi.. semoga mereka dapat beribadah dengan tenang dan diberkati ALLAH..



ha.. ini ragam anak daraku kat rumah bila hujung minggu. bila bonde ngan anaknya dah bosan sangat. hahaha.. ambil gambar dalam gelap kenalah on flash.. dia pulak boleh datang ngadap sambil pejam-pejam mata.. seronok bonde keluarkan flash agaknya.. hahaha..

 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 

No comment yet

bakal kakak & abang ♥

NURUL MAWADDAH & IRSYAD AS-SIDDIQ

introduce... bakal KAKAK dan ABANG yang semakin hari semakin debab.. cemane lah bonde ngan ummi nye nak layan pasni.. hahaha... walid ngan abi kene banyak berkorban la ye.. hahhaha..

pasni bonde n ummi x leh nak angkat dah budak2 debab ni... dedua dah lebih 10kg.. makin nak dapat adik.. makin bertambah2 plak berat depa... huhui... kalo dah baka besor.. besor jugak lah ye..

tak sabarnye menanti anak kedua ni.. xcited nye same macam anak sulung dulu.. lagi kurang lebey 2 bulan je lagi.. ummi pulak lagi sebulan je...

seronoknye setiap kali RAYA tambah ahli keluarga.. lalalala...

2012 : kami beraya ngan suami.. umi ayah beraya ngan 2 menantu..
2013 : kami beraya ngan anak.. umi ayah beraya ngan 2 cucu..
this year 2014 : kami beraya dengan anak-anak.. umi ayah beraya ngan 4 cucu.. 

huyeh... insya'Allah next year xde dah kot.. kite cuti dari PRODUCTION ye .. hahaha.. tapi ne tau dapat tambah menantu plak lg sorang umi ayah kan.. wahahaha... Aamiin~ adik aku bace ni kompem kembang2.. hahaha...

sekian laporan permulaan.

 saye bukan lah baik sangat, tapi saye tak lah jahat sangat, 
 sekadar nak meluah perasaan je.. bak kate tagline blog ak ni.. 
sukahati . layan jari . tengok hari . ikut stori 

ShareThis